Je hiter kredit lahko prehiter?
Tudi hitri kredit zahteva premišljeno odločitev.
Ena Blaževih najljubših reči so domače večerje. Sara je res odlična kuharica in kadar ga preseneti z odlično večerjo, je še tako zoprn dan v službi takoj pozabljen. Njene jedi niso zgolj okusne, ampak jih vedno postreže malo drugače. Med drugim ga je enkrat pričakala urejena od glave do peta, na mizi pa skoraj filmski prizor s svečnikom, šopkom rož in po vseh pravilih pripravljenim pogrinjkom.
»Ob dobri večerji je še tako zoprn dan v službi hitro pozabljen.«
Seveda pa si včasih privoščita tudi obisk restavracija ali gostilne, ki jima ponudi povsem drugačno doživetje, še posebej če gre za degustacije, praznovanja ali tematske večerje.
Med najpomembnejšimi prednostmi kuhanja doma je cena. Opoldanska malica (oziroma kosilo) v službi stane od pet do sedemnajst evrov, večerja pa hitro preseže dvajset ali celo trideset evrov. Na osebo. Če se malo poigrate s številkami, boste ugotovili, da se pri povprečni plači to nikakor ne izide.
A zgolj nižji stroški priprave hrane doma še zdaleč niso edina prednost!
Seveda pa ima kuhanje doma tudi nekaj manj prijetnih strani:
Ne glede na to, kako dobro se znajdete za štedilnikom, si lahko nekajkrat na mesec brez slabe vesti privoščite večerjo v restavraciji. Recimo rojstnodnevne zabave za večjo družbo ali martinovanje. Ta rešitev ima prav tako veliko pozitivnih lastnosti, zato Sari in Blažu za odlično kulinarično doživetje nikoli ni žal denarja:
»Romantična večerja doma ali v restavraciji ob jezeru?«
Seveda si obisk gostilne ali restavracije vedno ne zasluži petih zvezdic. Prepogosto je na jedilnem listu klasična ponudba z »dunajci« in čevapčiči, prilogami, ki so bile dolgo zamrznjene (ocvrt krompir, mešana zelenjava), pri juhah kraljujeta gobova in goveja. Prav tako ne morete natančno (iz)vedeti, kaj vse pravzaprav jeste ter kako so bile jedi pripravljene.
Tudi pri izbiri primerne restavracije si lahko pomagate s spletom, kjer najdete veliko mnenj, ocen in priporočil. Pa še rezervacijo je najenostavneje narediti kar prek pametnega telefona.
Če se vam ne da kuhati, spremenite kuhanje v zabavo! Zakaj bi morala vedno kuhati le mama, če pa lahko pri tem sodeluje tudi očka ali pa se kuhanja enkrat za spremembo lotijo otroci?
Tule je nekaj idej, ki bodo vašo kuhinjo spremenile v super zabaven prostor v hiši:
Igrajte se z jedilniki. Vsi skupaj v soboto zvečer sedite za mizo in naredite jedilnik za ves teden. Vsak član družine si lahko izbere eno jed na teden po svojem okusu, potem pa v ponedeljek nakupite sestavine in veselo kuhate ves teden!
Podelite posebne pravice za kuhanje. Vsako soboto skrbi za zajtrk očka in ga pripravi popolnoma po svoje. Eden od otrok je glavni za popoldanske sadne napitke oziroma sadno malico. En dan v tednu je poseben (vegetarijanski, tradicionalna slovenska hrana ali hrana neke izbrane države, ribji petek ali kaj podobnega) in vsakič mu lahko določite skrbnika, ki bo skuhal.
Tudi otroci znajo. Naj za nekaj obrokov na mesec poskrbijo otroci. Morda bodo na začetku za kosilo res le hrenovke ali kaj premalo/preveč skuhanega, ampak z nekaj pomoči bodo na mizi kaj kmalu zelo zanimive jedi!
Poletje je zakon! Pravilo poletne kuhe pravi, da se ob sredah vedno peče na žaru. Dan je dolg, vreme je lepo, mama pripravi sestavine, očka speče mojstrovine na žaru. Preprosto, kajne?
Naredite korak naprej! Poleg priprave kosil in večerij se lahko lotite tudi peke kruha, priprave ozimnice in podobnih reči, s katerimi boste popestrili jedilnike in se naučili kaj novega, predvsem pa boste jedli bolje in še nekaj prihranili.
Sara je vedela, da z Blažem za hrano porabita veliko preveč denarja, zato je začela spremljati stroške, čez čas pa se je lotila sprememb. Tule je nekaj njenih nasvetov:
Tudi hitri kredit zahteva premišljeno odločitev.
Avtomobili na zalogi so dobra priložnost.
Delo od doma je postalo nekaj povsem običajnega, otroci pa so se hitro navadili pouka s sošolci in učiteljem na zaslonu.