Opozorilo pred phishing napadi na uporabnike elektronske banke Net.Stik

Opozorilo pred phishing napadi na uporabnike elektronske banke Net.Stik

V zadnjih dneh so bili uporabniki elektronske banke Net.Stik tarče t.i. phishing napadov, s katerim spletni goljufi poskušajo pridobiti podatke o dostopu do elektronske banke Net.Stik.

Tipična phishing prevara se prične z elektronskim sporočilom, ki naj bi ga poslala banka, v kateri je kot pošiljatelj navedena banka Sparkasse, v podrobnostih pa je dejansko naveden drug naslov pošiljatelja. Od prejemnika želijo pridobiti občutljive podatke – identifikacijske elemente za dostop do elektronske banke z uporabo generatorja enkratnih gesel (OTP) ali kvalificiranega digitalnega potrdila. V sporočilu se nahaja tudi povezava do lažne elektronske banke Net.Stik, ki je zelo podobna, morda skoraj identična uradni elektronske banke Net.Stik. Zato je pomembno, da ste pozorni tudi na naslovno vrstico v brskalniku.

V primeru, da prejmete neobičajno elektronsko sporočilo NIKOLI ne odpirajte povezave v sporočilu. Banka vas nikoli ne bo pozvala k pošiljanju osebnih podatkov prek elektronskih sporočil.

V primeru, da ste kliknili na povezavo in na lažni spletni strani vnesli svoje identifikacijske podatke, nemudoma kontaktirajte banko.

V banki Sparkasse smo vam na voljo preko elektronskega naslova info@sparkasse.si ali na telefonski številki 01 583 66 66. Kontaktirate nas lahko tudi, če dvomite v legitimnost prejetega sporočila s strani naše banke.

Lažna sporočila lahko posredujete na SI-CERT (Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost) na elektronski naslov cert@cert.si, nato pa jih čimprej izbrišite.

Banka Sparkasse d. d.

Nazaj

Potrebujete pomoč?

Oddajte povpraševanje