Opozorilo pred phishing napadi na komitente slovenskih bank

V zadnjih dneh so bili komitenti dveh večjih slovenskih bank tarče t.i. phishing napadov z lažnimi SMS sporočili, s katerim spletni goljufi poskušajo pridobiti podatke o dostopu do elektronske banke.

Phishing prevara se prične z lažnim SMS sporočilom z vsebino "Posodobite svoj račun" ali "Posodobite svojo mobilno številko" in povezavo do phishing (lažne) spletne strani, ki je zelo podobna, morda skoraj identična uradni spletni strani banke.

SMS sporočilo je poslano na tak način, da je kot pošiljatelj navedeno ime banke in prejeto v isti SMS pogovor, v katerem so lahko tudi legitimna sporočila iz banke, kar daje večji vtis avtentičnosti SMS sporočila.

Vse phishing (lažne) spletne strani delujejo na način, da v večih korakih zbirajo podatke, npr. v prvem koraku uporabniško ime in geslo, v drugem koraku telefonsko številko, v tretjem kodo iz SMS sporočila.

V primeru, da prejmete neobičajno SMS sporočilo s strani banke, ne odpirajte povezave v sporočilu. Banka vas nikoli ne bo pozvala k pošiljanju osebnih podatkov prek elektronskih sporočil.

V primeru, da ste kliknili na povezavo in na lažni spletni strani vnesli svoje podatke, nemudoma kontaktirajte banko.

V banki Sparkasse smo vam na voljo preko elektronskega naslova info@sparkasse.si ali na telefonski številki 01 583 66 66. Kontaktirate nas lahko tudi, če dvomite v legitimnost prejetega SMS sporočila s strani naše banke. Tovrstnih poskusov prevar v banki Sparkasse sicer še nismo zaznali. 

Lažna SMS sporočila lahko posredujete tudi na SI-CERT (Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost) na elektronski naslov cert@cert.si, nato pa jih čimprej izbrišite.

Banka Sparkasse d. d.

Nazaj

Potrebujete pomoč?

Oddajte povpraševanje